sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Ooppera kotikatsomossa kuunneltuna eli SARS-CoV-2-bonus

Konsertteja ja oopperoita lähetetään uusien kanavien kautta, kuten Mozartin Don Giovanni tänään. Esitys nauhoitettiin kesäkuussa ilman yleisöä Berwaldhallissa ja nyt sitä voi kuunnella ja katsella ilmaiseksi Play tjänstin kautta. Ei tietty sama kokemus kuin paikan päällä mutta hieno vaihtoehto! Ja mitä solisteja ja orkesteri! Peter Mattei Don Giovannina ja Malin Byström Donna Elviran roolissa ovat esimerkkejä pohjoismaiden huippu laadukkaista laulajista. Toinen kauniin äänen omaava on Zerlinan osan laulava Johanna Wallroth. Miten ääni voi olla noin varma vaikka ikää laulajalle ei ole kertynyt juuri mitään? 

 

Oopperan toteutus on oiva, mustavalkoinen ja ilman mitään hörhelöitä. Ei ole mitään uniikkia että oopperoiden toteutukset on moderneja mutta tässä on jotain ekstraa. Oopperoiden juonet ovat usein niin omituisia että parempi vain keskittyä nauttimaan musiikista ja esityksestä. Tässä versiossa ei ole edes unohdettu käsidesiä eikä puoli visiiriä! 

 

Olen nähnyt kerran Don Giovannin Göteborgin oopperassa mutta silloin se oli aika kärsimys kun olin ostanut liian pienet kengät jotka puristivat älyttomästi. Kärsimykseni oli taatusti suurempi kuin Donna Annan ja Elviran yhteensä. Mutta nämä oopperan donnat saivat ainakin hyvitystä kun Giovanni sai päättää päivänsä hurjalla tavalla. Yksi ikävä asia ei-live esityksessä on että esiintyjät eivät tule lavalle takaisin saamaan yleisön aplodeja! Kaikki loppuu kuin vähän kesken.

 

Oopperan väliajalla laulajat pyysivät pientä lahjoitusta eri järjestöille. Ja arvatkaa mihinkä Malin Byström toivoi lahjoitusta? Luonnonsuojelu yhdistykselle WWF:lle (www.wwf.org). Heja Donna Malin! 

 

Suosittelen!

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti