lauantai 25. helmikuuta 2017

Kaapelitehtaalla

Kaapelitehtaalla on käynnin arvoinen näyttely, varsinkin Animalian ja Oikeutta eläimille nurkkaus. Tulee oikein fyysisesti paha olo kun katsoo kuvia suomalaisista sikaloista, vaikka ei mitään uutta. Ainoa asia mitä en allekirjoita infosta on että länsimaissa eläintä ei nähdä yksilöna. Tämä näkemys ei koske vain länsimaita van on maailmanlaajuinen näkökanta. Voisi sanoa, eläin nähdään vielä vähemmän yksilöna ns ei-länsimaissa. Pohjolassa suljetaan järki ja tunteet eritoteen ns tuotantoeläinten kohdalta kun taas länsisfäärin ulkopuolella eläinten hyvinvointi ei ole edes kartalla. 

Meidän on kuitenkin turha takoa itseämme rintaan ja riemuita korkeasta moraalista ja eläinsuojelulaieista jotka takaavat eläimille hyvät olot. Itseasiassa sekä Suomen ja Ruotsin eläinsuojelulait ovat vanhentuneita ja hampaattomia. Eikä ole yhtään sanottua että ollaan automaattisesti menossa parempaan päin kun lakeja tullaan uudistamaan... Varsinkin kepulaiset ovat kovasti haavittamassa maanviljeliöiden ääniä jotta saataisiin entistä enemman vapaaehtoisia asetuksia, ilman että hyvinvoinnin perusasioita kirjoitettaisiin lakitekstiin. Ikävä kyllä, vapaaehtoisuus puree harvoin kun on rahasta kysymys.

Argumenttejä tuottajan päätösvallan lisäämisen puolesta on viilattu jo pitkään ja moni perusteellisesti tutkittu asia yritetään lanseerata positiivisenä seikkana eläimelle. Esimerkki tästä on porsimishäkki jossa emakon liikkuminen rajoitetaan täysin epäluonnollisella ja törkeälla tavalla. Emäkko voi viettää jopa puolet kurjasta elämästään tälläisessä häkissä. Tämä on sallittua Suomessa ja yritetään taas laillistaa Ruotsissa vaikka näyttöa on pitkältä ajalta että emakon häkittäminen tietysti huonontaa emakon elämänlaatua rajusti. Eläinhygienian professori Algers on jo kauan sanonut että porsimishäkkien suosiminen on siankasvatuksen suurimpia myyttejä. Motiivi niiden käyttöön on että porsaiden kuolleisuus saataisin pienemmäksi mutta Algersin mukaan tästä ei ole tieteellistä näyttöä, vaan itseasissa porsaskuolema on suurempi kun emakon maidontuotanto vähentyy fixeroimisen aiheuttamasta stressistä. Näistä myyteitstä on vaikea päästä eroon kun ne kerran ovat iskostuneet tuottajan mieleen. Suuri syy myös että ihmiset ovat olleet passiivisia sikojenkasvatuksen epäkohdista on myös että siat ovat piilossa valtaväestöltä ennenkuin päätyvät kaupan lihatiskiin. 







2 kommenttia:

  1. mp
    meillä täällä itäsusirajalla on muutama lupsakka blogisti joka ymmärtää luonnon päälle jakaen silloin tällöin hyviä lukuvinkkejä. Katopa tuosta: http://erkkijormanainen.blogspot.fi/2017/02/alennusmyynnista.html

    VastaaPoista
  2. Käynpä kurkkaamassa, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista