sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Urbaanit tutkimusmatkalaiset

Olen jatkanut vanhojen FOTO-lehtien selailua siinä toivossa että vaikkapa muutaman niistä voisi lähettää terminaaliselle matkalle tai ainakin poistaa omista nurkista. Olen jymähtänyt kiinni Nick Hedgesin 60-70-luvun valokuviin Glasgowin Gorbalsin slummista. Vaikka ympäristö on kurjaa niin niissä on silti jotain inhimillistä ja tunnistettavaa.

Hedgesin Gorbalsista ei ole kovin pitkä hyppy Skotlannissa asuvan valokuvaajaan Simon Butterworthin otoksiin. Hän voitti Port Glasgowissa otetulla kuvallaan "Condemned" vuoden maisemakuvaajapalkinnon 2012.



Port Glasgowista voi sitten jatkaa matkaa Simon Butterworthin kuvausprojektin "Terminal" myötä mastodonttikaupunkiin ja entiseen Brittiläiskoloniaan Hongkongiin. Jos Gorbalsissa oli hippu nostalgiaa ja toivo paremmasta niin Hongkong tuntuu olevan todella lähellä "condemn" sanan perimmäistä merkitystä. Itse projekti on nerokas, Butterworth on valinnut kuvakohteiksi Hongkongin MTR (mass transit railway network) 22-päätepysäkkiä. Jo nimi "mass transit" luo epämiellytävän olon. Ja kuvaus Mong Kok alueesta, "highest residential densities in the world", tuo kylmän hien pintaan ja äkillisen kaipuun Sevettiin. Dekkarienlukijat ja kauhuelokuvafantastit saavat varmaan samanlaisen tunteen kuin allekirjoittanut näistä Hongkongin valokuvista. Olen täysin tyytyväinen voyeristin rooliini turvamatkan päässä.

P.S Tutkimusmatkailimme koirakävelyllä viime viikonloppuna kaupunginosassa jossa en ollut käynyt aikaisemmin -ja jopa tämä otti voimille henkisesti. Mikä on vialla kun keskuksen isoin liikkenharjoittaja tarjoaa tatuointeja? Mitä tapahtui klassiselle kaljabaarille ja pizzerialle?

Kaukaa kotoa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti