lauantai 22. lokakuuta 2016

Sosiaalinen dominanssi

Luin Niilo Aikion kirjan "Tanssi Paholaiselle" jonka veljeni osti viime kesänä kun pysähdyimme katselemaan Utsjoen kirkkotupia Mantojärven rannalla.

Sain kirjan postissa jo elokuussa kommentin kera "aika erikoinen". Kertomus Magganista ja hänen pojastaan tarjoillaan aika suoraviivaisesti ilman hienostelua tai suurempia abstrakteja koukeroita. Karua köyhyyttä. Hyväksikäyttöä sekä huonoa kohtelua ja raakuutta niin ihmisiä kuin eläimiä kohtaan. Tässä kirjassa on sentään toivon kipinä paremmasta tulevaisuudesta ainakin ihmisille ja lehmälle (!) mikä puuttui kokonaan Aki Ollikaisen Nälkävuosi kirjasta. Puitteiden ansiosta Aikion kirja on "aika erikoinen" koska kuvaa Lapin elämää romaanin muodossa. 

Aikion romaani olisi myös unelma opiskelijoille jotka etsivät esimerkkejä sosiaalisesta dominanssista, lukiessaan Sidaniuksen ja Pratton "social dominance theory". 

Lukekaapa siitä Simon Mossin tiivistelmä https://www.sicotests.com/psyarticle.asp?id=237 jos haluat kahlata läpi plattityder akateemisessa kieliasussa joka haiskahtaa voimakkaasti keisarin vanhoilta palttoilta. 


Tanssi paholaiselle




2 kommenttia:

  1. mp

    täältä löyty yks loihelappalainen hienoine kuvineen: http://matkalla.kuvat.fi/blog/

    VastaaPoista