Tuulahdus Italiasta tulee näiden kahden mandariinin kera, sain ne tuliasina tuttavalta. Tuttava kuulostaa kovin vieraalta joten sanotaan kaverin mieheltä. Tuttava ja kaveri on vähän niinkuin äestyksen ja kyntämisen välimuoto, vai?
Tällä hetkellä monet muutkin asiat viittaavat Italiaan ja sieltä tietenkin viineihin. Tulikin taas sanottua joulunaikaan jotain mitä saa katua! Kehaisin että sehän on mainio ajatus kun veljeni sanoi pitävänsä tipattoman tammikuun. Me too! Jos tämä nyt ei ole ihan katastrofi niin ainakin jotain sinne päin. Mutta jos viiniä ei voi juoda niin siitä voi lukea. Lainasin kirjastosta Oz Clarken viiniatlaksen. Tosi mahtava opus, siitä löytyy tietoa kaikista viinituottajamaista ja maakunnista itse viinitiedon lisäksi. Sitä tässä nyt on sitten selattu vesikielellä jo moneen otteeseen ja varsinkin Italian kohdalta.
Tämän lisäksi toinen kirja joka vie Italiaan ja tarkemmin Rooman seutuville on Augustpalkinnon voittanut: "De polyglotta älskarna" av Lina Wolf. Ensivaikutelma oli että mitenkä näin banaalilla textillä on voinut voittaa arvostetun kirjallisuuspalkinnon mutta sitten oivalsin että kertomuksen kolmella eri päähenkilöllä oli aivan erilainen tyyli, joka myös näkyy itse ilmaisussa. Ennenkaikkea pidin textistä enemmän kuin itse kirjan tarinasta -ja varsinkin Italian kuvaus tuntui aidolta. Extra plussaa muuten kirjan kansipaperista joka ei ole aivan sileä vaan on karhean aaltoileva. Aina jotain.
Koska tässä tekstissä ei ole päätä eikä häntää (siis juuri tässä, ei Wolfin romaanissa) hyppään vielä Skottlantiin ja Gorbalsin ja Maryhillin kaupunginosiin Glasgowissa. Nämä alueet olivat todella karuja ja ilman mukavuuksia pitkälle vielä 70-luvulle asti. Valokuvaaja Nick Hedges dokumentoi Gorbalsin asukkaita noin kolmen vuoden ajan 60- ja 70-luvunvaihteessa ja nämä kuvat julkaistiin pari vuotta sitten 45-vuoden pannan jälkeen. Hedges itse oli päättänyt tästä rajoituksesta koska ei halunnut että valokuvatut henkilöt leimaantuisivat kurjuuden esikuviksi. Valokuvat ovat todella katsomisen arvoisia ja on ihmeellistä mitenkä köyhää ja kurjaa Gorbalsissa oli verrattuna, ei nykyaikaan kuten monet toteavat, vaan siihen minkälaista Suomessa oli tuohon aikaan. Vaikka en ole joka Suomen kolkkaa ollut näkemässä, niin en voi edes kuvitella että näin rähjäistä olisi ollut edes köyhimmässä kaupinginosassa tai missään maankolkassa. Hedgesin kuvia katsellessa tulee myös mieleen että minkälaista tuolla saattoi olla kun talot olivat vastarakennettuja ja ensimmäiset asukkaat muuttivat niihiin. Näitä kuvia voi googlata ja katsella monelta eri sivustolta, esim tästa http://www.shelterscotland.org/lifeworthliving/
Todella puhuttavia. Sivuston nimi on "Make(s) life worth living" joka selvästi viittaa myös johonkin muuhun. Taidanpa ottaa mandariinin.
mp
VastaaPoistamitä rumempi ja ryppyisempi etelänhetelmä, sitä maukkaampi, suoraan puusta poimittuna. I sii.
Herreguudi, ryppyinen hedelmä ja heti tuli mieleen Amarone!
VastaaPoista