torstai 31. joulukuuta 2020

Pitääkö blogin olla lineaarinen?

Minkä takia blogin täytyy olla lineaarinen ja kirjoitukset kronologisessa järjestyksessä? Eikö ympyrä ole luontevampi tapa kuvata ajankulua tai kirjoituksia blogeissa? Eikö olisi aika siirtyä kierrätykseen myös blogeissa? Varsinkin kun lukee muiden kirjoituksia niin tulee mieleen että mitäköhän siitä aiheesta kehittyi myöhemmin? Vai olenko missannut jotain oleellista toiminnoissa? Jos talous voi olla cirkulääri niin miksei blogipostaukset? Nyt taitaa asia olla selvä ilman että toistan sitä vielä yhden kerran. 


Pyöreä kuin Pluto

Hyvää pyöreää tai lineaarista uutta vuotta 2021! 


Illan solisti (taas) on vastatenori (countertenor)  Philippe Jaroussky -ja erityisesti Nisi Dominus, RV 608: IV, Cum Dederit.






maanantai 28. joulukuuta 2020

Taustatietoa kollegoista

Tänä vuonna on saanut tietää enemmän kollegoiden "taustasta" kuin aikaisempina vuosina yhteensä. Varsinkin niistä joita vain tapaa tai kuuntelee konferensseissa. Enimmäkseen miehiä jotka eivät ole tehneet background check ennen kun ovat "eetterissä" sadoille kuulijoille. Tai sitten ovat, esim nuo keramiikka figurit ovat liian näkyvillä ollakseen pelkkä lapsus. 




Miksi toiset osaa ja toiset ei?

Minkä takia jotkut kirjailijat onnistuvat kirjoittamaan tekstiä joka etenee vaivattomasti, ilman että sitä edes huomaa? Kun taas toiset tekstit, vaikka aihe olisi kuinka mielenkiintoinen, takeltelee ja vaatii uudestaan lukemista mennäkseen perille. Tarkoitan alan ammattilaisia jotka osaavat kieliopin ja omaavat laajan sanavaraston.

Yksi tällainen sujuva ja lahjakas kirjailija on Alex Schulman. Muutama vuosi sitten olin kuullut hänestä mediajulkkiksena, ja saanut aika vastenmielisen kuvan. Sitten paloi Notre Dame ja kaikki kynnelle kykenevät itkivät täta mediassa. Schulman kirjoitti Instassa: "Vihdoinkin!". Siitä nousi hirveä myrsky, kauhistelu ja tavalliset tappouhat. Rupesin ajattelemaan että miehellä taitaa ainakin olla huumorintajua. 

Sitten satuin kuuntelemaan Schulmanin ja Eklundin podcastia, ja varmistuin että eihän nämä tyypit aivan pöhköjä ole. Töissä taas puistelivat päätään ja sanoivat että olen taas noin vuosikymmenen muista jäljessä. No mitäs siitä, mukavia löytöjä odotettavissa! 

Kaksi aikaisemmin julkaistua kirjaa käsittelee Schulmanin isää Allania, kotoisin Helsingistä, ja toinen äitiään Liselotte Stolpea. Lukemisen arvoisia, vaikka ei olisikaan perehtynyt henkilöiden aikaisempiin tekemisiin ja perhehistoriaan. 


Tänä vuonna Schulman julkaisi romaanin "Överlevarna" jossa tunnistaa koko perheen ja lapsuuden kesäpaikan. Vaikka tapahtumat on keksitty niin kertomuksesta saa hyvän otteen heti alusta pitäen, kun puitteet on jo tutut aikaisemmista kirjoista. Eihän se tietenkään ole ainoa syy mikä tekee kirjasta kiinnostavan ja lukemisen arvoisen, en vain tiedä mikä Schulmanin tekstistä tekee niin sulavaliikkeisen.



Kirjailija haastattelussa, korona-ajan kampauksessa. 

https://www.svt.se/kultur/alex-schulman-jag-vill-skriva-som-att-livet-star-pa-spel


tiistai 22. joulukuuta 2020

Lehtimiehen kikka vai tontut liikkeellä?

Joskus tulee mieleen että usuttavatko lehtimiehet tekemään haastatelluista itsestään tyhmempiä mitä ovat? Seuraava hymyilyttää, nainen itkuisen lapsen kanssa, jolta joulu on täysin pilalla kun ei pääse Englannista "mummin" luo Suomeen. Hän on jopa kuumeisesti yrittänyt löytää uutta lentoreittiä Suomeen. 

 – Kyllä joulu on pilalla. Yritin eilen kuumeisesti selvittää koko päivän, pääsisinkö muuta kautta lentämään. Lapsi oli tosi itkuinen, kun ei päässytkään mummille. Meillä ei ole luntakaan, ja Kouvolaan sitä oli sopivasti satanut, X  kuvailee tunnelmia Ylelle.


tonttu ikkunassa



Samalla linjalla: Tanskalaiset joilla on kesämökki Ruotsin puolella ovat niin huolissaan mönkään menevästa joulunvietosta että yhdistys Danske Torppare (Tanskalaiset torpparit) ovat lähettäneet vetoomuksen Ruotsin ulkoministeri Ann Lindelle tehdä poikkeus heidän kohdalla. Ymmärtävät vakavan koronatilanteen mutta..... 

En usko että poikkeuksia tehdään torpparien kohdalla, vaikka rupeaisivat kapinaan, nyt on aika maksaa potut pottuina sitten Kristian tyrannin ajoista lähtien. Dansk djävlarna kuten Ernst-Hugo Järegård totesi aikoinaan i Riket. 

sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Ooppera kotikatsomossa kuunneltuna eli SARS-CoV-2-bonus

Konsertteja ja oopperoita lähetetään uusien kanavien kautta, kuten Mozartin Don Giovanni tänään. Esitys nauhoitettiin kesäkuussa ilman yleisöä Berwaldhallissa ja nyt sitä voi kuunnella ja katsella ilmaiseksi Play tjänstin kautta. Ei tietty sama kokemus kuin paikan päällä mutta hieno vaihtoehto! Ja mitä solisteja ja orkesteri! Peter Mattei Don Giovannina ja Malin Byström Donna Elviran roolissa ovat esimerkkejä pohjoismaiden huippu laadukkaista laulajista. Toinen kauniin äänen omaava on Zerlinan osan laulava Johanna Wallroth. Miten ääni voi olla noin varma vaikka ikää laulajalle ei ole kertynyt juuri mitään? 

 

Oopperan toteutus on oiva, mustavalkoinen ja ilman mitään hörhelöitä. Ei ole mitään uniikkia että oopperoiden toteutukset on moderneja mutta tässä on jotain ekstraa. Oopperoiden juonet ovat usein niin omituisia että parempi vain keskittyä nauttimaan musiikista ja esityksestä. Tässä versiossa ei ole edes unohdettu käsidesiä eikä puoli visiiriä! 

 

Olen nähnyt kerran Don Giovannin Göteborgin oopperassa mutta silloin se oli aika kärsimys kun olin ostanut liian pienet kengät jotka puristivat älyttomästi. Kärsimykseni oli taatusti suurempi kuin Donna Annan ja Elviran yhteensä. Mutta nämä oopperan donnat saivat ainakin hyvitystä kun Giovanni sai päättää päivänsä hurjalla tavalla. Yksi ikävä asia ei-live esityksessä on että esiintyjät eivät tule lavalle takaisin saamaan yleisön aplodeja! Kaikki loppuu kuin vähän kesken.

 

Oopperan väliajalla laulajat pyysivät pientä lahjoitusta eri järjestöille. Ja arvatkaa mihinkä Malin Byström toivoi lahjoitusta? Luonnonsuojelu yhdistykselle WWF:lle (www.wwf.org). Heja Donna Malin! 

 

Suosittelen!

 




lauantai 19. joulukuuta 2020

Covid-19 is not influenza

Olen lukenut useammat kerran lehtien keskustelupalstoilla että covid-19 ei ole pahempi kuin influenssa. Ranskassa tehty tutkimus, jossa verrattiin morbiditeettia (sairastuneisuus) ja kuolleisuutta covid-19 ja influenzan välillä julkaistiin toissa päiväna Lancet Respiratory Medicine (17/12). Siinä näkyy selvät erot näiden kahden virusinfektion välillä. Ranskalaiset käyttivät tiedostoa johon oltiin tallennettu tiedot kaikista sairaalahoitoa vaativista influenssa potilaista joulukuusta (2019) helmikuun loppuun ja  sairaalahoidossa olleista Covid-19 potilaista maaliskuusta huhtikuun loppuun (2020). Sairaalahoitoa vaativissa potilaissa oli huikea ero, 45819 influenssa- ja 89530 covid-19 potilasta. Kuolleisuus oli 10 kertaa korkeampi covid-19 potilailla, johtuen hengityselimiin kohdistuvista komplikaatiosta, verenmyrkytyksestä sekä veritulpista.

 Jos haluat enemmän tietoa lue voit hakea artikkelin PubMedin kautta, käytä hakusanoja Piroth H ja Qiantin C. Toivottavasti tämä nyt riittää näytöksi näille vähättelijöille. Jos ei, niin ei muuta kuin ajamaan extra lenkki traktorilla á la Lukashenko. 






sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Going bananas


Tässä neljän banaanin tilauksessa meni ilmeisesti jotain perusteellisesti pieleen. Joulun menu tulee olemaan banaanipainotteinen. 


lauantai 12. joulukuuta 2020

Hölmöläisten koronastrategia


Auts, mitenkä se nyt näin meni
 taas? Hallitus on linjalla: ”we didn’t see it coming” taaskaan. Pandemialakia ei pidennetty kesällä koska Folkhälsomyndigheten (FHM) arvioi että Ruotsiin ei tule sitä toista aaltoa, muille auktoriteetteja rakastaville lock downiin uskoneille raukoille sitä tosin povattiin. Eli nyt sitten aloitetaan lainteko joka tulee voimaan aikaisintaan maaliskuussa. Tällä lailla voidaan sitten sulkea kauppakeskuksia, ravintoloita ym. Ihmeellistä, kun FHM:n linja on (ollut) että tartunta ei juuri leviä kaupoissa tai kouluissa, vaan perheen sisällä, työpaikolla ja juhlatilaisuuksissa, jossa aikuiset nujuavat kylkikyljessä. Lapset eivät tartuta, basta. Kyseenalaista, useampi tuttu joilla on lapsia kouluiässä ovat epätoivoisia kun joko ovat saaneet tartunnan lapsiltaan tai odottavat näin tapahtuvan. Covid-19 on lievempi lapsilla ja aikuisilla mutta he voivat toimia tartunnan levittäjänä kuten muutkin tartunnan saaneet.

 

Hallituksen koronastrategia perustuu ideologisesti kaavailtuun luottamukseen, kansalaiset toimivat oikein yhteisen edun tavoittelussa. Ilman pakkoa tai seurauksia jos ohjeita ei noudateta. Tästä on kronikoinut Par Bauhn SvD:ssä (4/12), ja esittää että hallitus sekä FHM ovat ajaneet mahdollisimman anti-auktoritääristä linjaa, ehkä pelosta rinnastua poliisivaltioihin ja diktatuureihin. Itse olen taipuvainen uskomaan että hallituksen kohdalla on enemmänkin ns off-load decisions tilanne. Olen myös sitä mieltä että jos FHM olisi kuunnellut enemmän alan tutkijoita joilla on laajaa tietoa eri virus pandemien käyttäytymisestä niin ehkä FHM ei olisi joutunut umpikujaan jossa Tegnel joutuu kynsin hampain puolustelemaan aikaisempia päätöksiä. 

 

Media on toiminut tosi ammattitaidottomasti koko pandemian ajan. Journalistit hullaantuivat Tegneliin heti alkukättelyssä ja ottivat hyvin ivallisen suhtautumisen viroloogeihin ja immunoloogeihin jotka asettivat FHM suositukset kyseenalaisiksi. Mokomatkin hysteeriset alarmistit jotka antavat lausuntoja saadakseen apurahoja omaan tutkimukseen! Kerettiläiset oman edun ajajat! Paras ottaa TV-sohviin epidemiologeja, alalta miltä hyvänsa. Epidemiologi joka on väitellyt koirien diabeteksestä tarjoilee tietty hienommaksi pureskeltua tekstiä pandemiasta kansalle kuin virologian professori joka on tutkinut zonooseja pari viimeistä vuosikymmentä. Useammalla ns. expertillä on tietomäärä koronasta ja pandemiasta ollut kääntäen verrannollinen haluun esiintyä mediassa. 

 

Henkilökohtainen epilogi: Hieno ajatus tämä luottamus, että kaikki tekee oikein jos rauhallisesti ja kiltisti kehoittaa, pese käde ja pidä turvaväli! Omasta mielestäni kansalaisilla on ollut tarpeeksi aikaa oppia arvioimaan mikä välimatka muihin on ok, varsinkin pandemian aikana. Täytyy myöntää, että tämä lähentely kauppojen kassoilla ärsytti jo ennen kuin SARS-CoV-2:sta oli tietoakaan, mutta nyt siitä voi huomautella koronan varjolla. Moni valittaa että nuoriso ei piittaa rajoituksista, ja näin saattaa olla, mutta omat kokemukset on yksilöistä joita ei edes Brezhnevin aikaisessa duumassa voitu luokitella up-and-coming. Mutta se onkin oma storynsa. Stay healthy!

 

P.S Toinen aalto mutta onhan meillä neljä vuoden aikaa, ja kohta ollaan kesässä! 

Joshua Bell näyttää että aina ei tarvitse ottaa irti niin paljon kun rahkeet sietää vaan hyvä tulos tulee vähemmälläkin takomisella. Tästä esimerkkinä: The Four Seasons: Vivaldi Concerto In F Minor, Op 8 No.4.

Verratkaa tätä Nigel Kennedyn soittoon joka myös on taidonnäyte mutta aivan erilainen kuin Bellin versio. Kumpikin löytyy Spotifysta. 

 

Mutta ensin tovi Lucia- ja joulumusiikkia! 





lauantai 5. joulukuuta 2020

No camels here!

Vain kiven heiton päässä ajanlaskussa eli runsas kuukausi sitten oli vielä valoisia päiviä, tässä todiste siitä. Että corona yltyisi syksyn tullessa ei ole mikään yllätys sitävastoin että porukat ovat niin relaxed ihmetyttäää. 

Toinen uutinen mikä ei saa kulmakarvoja siirtymään hiusrajaan on että Angeredin kamelifarmi on saanut Ekobrottsmyndigheten kiinnostumaan toiminnastaan. Holy camel!

Lato pellon laidalla